فواید قابلمه مسی چیست؟ قابلمه مسی و حسوم

فواید قابلمه مسی

قابلمه مسی به خوبی حرارت را در تمام قسمت های غذا به طور یکسان پخش میکنند که این خود سبب پخت بهتر غذا میشود و درنتیجه ی آن غذا بهتر جا می افتد و خوش طعم ترمی شود.

در گذشته نه چندان دور اکثر قابلمه های خانواده های ایرانی از جنس مس بود و چون در کشورمان ذخایر غنی از مس داشته ایم و داریم در گذشته به دلیل مناسب بودن قیمت فلز مس همگان از این نوع قابلمه استفاده میکردند تا اینکه با روی کار آمدن فلز آلومینیوم یا همان رویی و قیمت خیلی خیلی مناسب ترش و روش استفاده اسان و کم هزینه اش ( همان طور که میدانید برای فواید قابلمه مسی باید هرچند وقت قلع اندود شوند و این کار نیز هزینه زیادی میبرد ) به مرور پا جای قابلمه مسی گذاشت و شاید نود درصد مردم قابلمه های مسی خود را فروختند و از قابلمه های رویی یا همان آلومینیومی و یا قابلمه های جدید به اصطلاح چدن ( که البته بد نیست بدانید گه قابلمه های به اصطلاح چدن موجود در بازار که با انواع و اقسام برند های خارجی و ایرانی عرضه میشوند چدن نیستند و فلز آلومینیوم خشک هستند) برای پخت و پز خود استفاده کردند و حالا دوباره با توجه به خواص پخت در قابلمه مسی دوباره مردم به سمت این قابلمه ها تشویق شده اند و به قولی بازار قابلمه های مسی داغ شده است.

قابلمه مسی 3

قابلمه مسی 3

فواید مس برای سلامتی شامل رشد مناسب بدن، استفاده کارآمد و موثر از آهن، واکنش‌های مناسب آنزیمی و نیز بهبود سلامت بافت‌های همبند، مو و چشم است این ماده همچنین برای جلوگیری از پیری زودرس و تولید انرژی بسیار مهم است علاوه بر این موارد، ریتم قلبی منظم، غده تیروئید تنظیم شده، کاهش نشانه‌های مرتبط با التهاب مفاصل، درمان سریع زخم، افزایش تشکیل گلبول‌های قرمز خون و کاهش کلسترول سایر مزایای مس برای سلامتی است.

مس در داخل بدن تولید نمی‌شود ، بنابراین باید از طریق منابع خارجی وارد بدن گردد مس سومین ماده معدنی در بدن است و تقریبا توسط پروتئین پلاسمای خون با نام سرولوپلاسمین حمل می‌شود در گذشته نیز ما ایرانی ها به علم اینکه جنس قابلمه در کیفیت و خواص غذا تاثیر دارد رسیده بودیم در قدیم مردم هروقت که در قابلمه مسی غذا درست میکردند حتما در آن کفیگر و یا ملاقه ای آهنی که حسوم نام داشت قرار میدادند تا نیاز بدن به مس و آهن را از این طریق تامین کنند و که این کار به راحتی این نیاز را بر طرف میکرد و مردم در سلامت بودند هیچ کس نمی دونست چرا باید این کفگیر درون قابلمه مسی قرار بگیره، فقط می دانستند برای پخت غذا خیلی خوبه.

تا اینکه با بالا رفتن قیمت مس و و خرید ضایعات مسی از مردم و فروختن قابلمه های آلومینیوم و تفلون و استیل و…. کلاه بزرگی بر سر مردم رفت و استفاده از قابلمه های غیر مسی مرسوم شد یک دفعه توی دهه ٥٠ از این نون خشکی‌ها اومدند و داد می‌زدند (قابلمه مسی ……. کفگیر آهنی خریداریم …) و با یک قیمت مناسب این قابلمه‌ها را خریدند و به جاش قابلمه آلمینیومی می‌دادند که بهش می‌گفتند روحی. هیچکس توی اون دهه نفهمید این همه قابلمه مسی کجا قراره بره؟ بعدش هم که الان ظرف‌های استیل و تفلون و این مزخرفات اومده که مدعی هستند غذا توش زود می‌پزه و به کف ظرف نمی‌چسبه. ولی مردم ما خبر ندارند که همین یون‌های مضر در این ظروف عامل سرطان هستند و به راحتی یون سرب و آلمینیوم و … می‌تونند در جا، یک کودک ٦ ماهه را ظرف یک سال به بیماری‌های کمبود خونی و سرطان و یک فرد بزرگسال را در طی ٥ سال به بیماری‌های کبدی و خونی و طحال دچار کند و بعدش هم سرطان و یک فرد بزرگسال را در طی ٥ سال به بیماری‌های کبدی و خونی و طحال دچار کند و بعدش هم به سرطان مبتلا کنند.

قابلمه مسی 1

قابلمه مسی 1

کاری که در گذشته همه مردم ایران انجام میدادند همچنان در شمال ایران موقع پخت خورشت (مخصوصاً فسنجون) یک تیکه آهن یا نعل اسب می‌اندازند وسط خورشت تا حسابی رنگ بگیره ….. این کار باعث آزاد شدن یون‌های آهن و سلامتی بدن می‌شود اگر دقت کنید مردم مازندران و گیلان تقریباً در حد خیلی کم دچار بیماری‌های خونی و سرطان خون می‌شوند.

نکته : نکته مهمی که در رابطه با قابلمه های مسی باید گفت این است که تمام خواص مس و مزایا و خوبی هایی که از این قابلمه دوست داشتنی گفته شد به شرط این است که داخل قابلمه قلع اندود و یا به اصطلاح بازار سفید باشد در غیر این صورت نه تنها آنچه گفته شد را دارا نمیباشد بلکه باعث بیماری و حتی سرطان هم میشود ضمنا برای عمر بیشتر قلع داخل مس و اینکه دیرتر داخلش سیاه شود سعی کنید بعد از پخت غذا، غذا را از قابلمه مسی خارج و در ظرف دیگری نگهداری کنید به زبان ساده تر از قابلمه مسی برای نگه داشتن غذا استفاده نکنید و فقط برای پخت استفاده شود چون ترشی و نمک موجود در غذا باعث سیاه شدن آن میشود.

از سوی دیگر محققین، یکی از علت‌های بروز بیماری آلزیمر را رسوب یون‌های آلومینیوم در مغز عنوان می‌کنند تا چند دهه پیش، مردم کشور ما رسم داشتند برای پخت غذا مخصوصاً خورشت و آش از قابلمه‌های مسی استفاده می‌کردند و یک کفگیر آهنی داشتند به نام حسوم که موقع پخت غذا دائم درون آن قرار می‌گرفت … هیچ‌کس نمی‌دانست چرا باید این کفگیر درون قابلمه مسی قرار بگیرد، فقط می‌دانستند برای پخت غذا خیلی لازم می‌باشد داستان از این قراره که بدن (مخصوصاً مغز) برای سلامت و نشاط و کنترل اسیدلاکتیک و کورتیزول به ٦ میلیارد یون مس و به همین نسبت یون آهن نیاز دارد.

کمبود یون مس باعث میشه شما دائم احساس رخوت و خواب آلودگی و کسالت کنید و مدام دهن‌دره کنید. در ضمن هیچ کارخانه داروئی نمی‌تونه از یون یک عنصر برای شما قرص تهیه کنه … و اونی که مثلاً به اسم قرص آهن به خورد شما می‌دهند شامل مولکول آهن هستش که برای بدن هیچ کاربردی نداره. ولی تا این جا بدونید که غذا موقع پخت در درون قابلمه مسی، از یون آزاد شده این ظرف استفاده می‌کند و در بدن شما فوق‌العاده احساس نشاط و انرژی ایجاد می‌‌کنه دیگه از اون دهن‌درگی و خمیازه و کسالت خبری نیست و باعث طول عمر مفید و سلامتی جسمی میشود.

قابلمه مسی 2

قابلمه مسی 2

همه آنچه که باید در مورد ظروف مسی بدانید

دلایل استفاده از ظروف مسی بیشمار است کلمه مس در قرآن و احادیث چند بار آمده است، از حیث علمی نیز تحقیقات جدید و طب سنتی مطالبی را ثابت کرده است.
ظروف غذا یکی از مهمترین و موثرترین عوامل موفقیت در آشپزی است ظرف غذا در خوش طعم و خوشمزه شدن غذا بسیار اهمیت دارد. مدتی است که بسیاری از افراد پخت غذا در ظروف مسی را توصیه می کنند اما باید دید که پخت غذا در این ظروف تا چه اندازه فایده و عوارض خواهد داشت.
بهترین ظروف از نظر طب جدید
از دیدگاه طب جدید ظروف شیشه ای و پیرکس بهترین ظروف هستند چرا که هیچ واکنشی با غذا نمی دهند ولی بقیه ظروف از جمله آلومینیومی، روحی، مسی، تفلن، چدن، ملامین و … عناصر تشکیل دهنده آنها هنگام پخت وارد غذا می شود .

فواید قابلمه و ظروف مسی

از فواید قابلمه مسی اینست که نگهداری حرارت در ظروف مسی به مراتب بیش از سایر ظروف فلزی است و دلیل خوشمزه شدن و خوب جا افتادن غذا در این ظروف هم این است که حرارت در مس به طور یکنواخت توزیع می شود. از طرف دیگر، مس از عناصر لازم برای فرآیند خونسازی و رفع کم خونی است به همین دلیل پخت غذا در این ظروف می تواند کم خونی را کم کند. یک مزیت دیگر مس نسبت به ظروف رایج دیگر آن است که غذا در ظرف مسی خیلی سریعتر می پزد. حتما تا به حال شنیده اید که سرخ کردن غذاها در ظرف مسی باعث تردتر شدن آن ها می شود و خورش های ایرانی مثل قرمه سبزی هم در این ظروف بهتر جا می افتند.

راز همه این خوشمزگی ها در ویژگی های فلز مس و رسانایی بسیار زیاد آن است. معروف است که پزشکان به کسانی که از درد مفاصل رنج می برند داشتن یک دست بند مسی را توصیه می کنند و دلیل این امر را هم کمبود یون های مسی در خون ذکر می کنند که با تماس دست بندهای مسی با پوست بخشی از این کمبود جبران شده و از درد مفاصل کاسته می شود از سوی دیگر محققین یکی از علت های بروز بیماری آلزیمر را رسوب یون های آلومینیوم در مغز عنوان می کنند تا چند دهه پیش مردم کشور ما رسم داشتند برای پخت غذا مخصوصاً خورشت و آش از قابلمه های مسی استفاده می کردند و یک کفگیر آهنی داشتند به نام حسوم که موقع پخت غذا دائم درون آن قرار می گرفت…

آیا قابلمه مسی کارخانه ای(ماشینی) با دستی فرق دارد؟ کدام بهتر است؟ د رارتباط با ظروف مسی چرا بعد از چند بار استفاده از ظرف مسی و پخت غذا، داخل آن سیاه می شود؟
در مورد مس جواب اولین سول ظروف مسی از دیرباز به دلیل قلع اندود شدن در سطح داخلی آن جهت طبخ هر گونه غذا مناسب بوده وبه توصیه بسیاری از پزشکان بهترین فلز جهت حفظ سلامت و بهداشت غذا می باشد توجه داشته باشید در سطح داخلی ظروف مسی به دلیل وجود قلع پس از استفاده از آن مخصوصآ طبخ غذاهای ترش و کلری که مخلوط آب آشامیدنی است لکه های سیاه رنگی نمایان می شود که این بدلیل خاصیت ویژ فلز قلع و کلر آب آشامیدنی بوده و جای هیچ گونه نگرانی برای سلامتی مصرف کننده نیست شما می توانید جهت از بین بردن و تمیز کردن نسبی این لکه ها سطح داخلی رابا خاکستر و پودر ظرفشویی توسط اسکاج نرم بشویید و از کشیدن هرگونه سیم ظرفشویی جدا خودداری کنید خوب است بدانید درصورت ظاهر شدن قرمزی مس بر سطح داخلی ظروف پخت هر گونه شیرینی وحتی برنج بلامانع است و تنها از طبخ غذاهای ترش خود داری کنید جواب بخش دوم سوال هم باید گفت که ظروف مسی به دو روش دستی کوره ای وپرسی یا همان ماشینی ساخته می شود ظروفی که به روش دستی کوره ای وچکشی ساخته می شود از ضخامت بیشتری برخوردار است و سفید گری داخل ظروف از دوام بیشتر ی برخوردار است وغذا دیر تر می سوزد.

مضرات ظروف مسی

ظروف مسی زود اکسید می شوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند. به این ترتیب می توانند باعث مسمومیت شما شوند. به همین دلیل در ظروف مسی از پوشش هایی از جنس قلع، نیکل، استیل و لعابی استفاده می شود تا میزان ورود مس به غذا کاهش پیدا کند اما مشکل اینجاست که وجود این آلیاژها باعث ورود فلزات سنگین به بدن می شود. چون این لایه ها در هنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل می شوند، به خصوص اگر غذاهای اسیدی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند.

از سوی دیگر، پخت و پز مواد اسیدی و قلیایی در ظروف مسی یا نگهداری این مواد در چنین ظروفی باعث تخریب غذا می شود. مس با غذاهای اسیدی واکنش می دهد و به این خاطر ظروف مسی را معمولا با لایه ای از یک فلز دیگرمثل قلع یا استیل یا نیکل می پوشانند تا از ورود مس به غذا جلوگیری شود. این لایه در هنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل می شود، به خصوص اگر غذاهای اسیدی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند. لذا از پختن غذاهای اسیدی در ظروف مسی پوشش داده نشده باید اجتناب کرد.

همچنین با خراشیدن یا ساییدن این ظروف در هنگام شست و شو، لایه پوششی محافظ از بین می رود. از خراشیدن این ظروف باید خودداری نمود و در ظروفی که لایه پوششی آنها از بین رفته نباید پخت و پز کرد. سازمان غذا و دارو (FDA) در مورد مصرف ظروف مسی بدون پوشش هشدار داده است، زیرا این فلز هنگامی که در مقادیر زیاد وارد غذا می شود باعث تهوع، استفراغ و اسهال می شود.
نحوه نگهداری از ظروف مسی
ظروف مسی را نباید با خوراکی های زیاد شور و تلخ، ترش و شیرین و روغنی و گوشت بسیار نگهداشت و زنگار آن ضرر دارد ولی قلع اندود آن ضرر ندارد و بهترین جایگزین همراه دیزی های سنگین بجای آلومینیوم است زیرا آلومینیوم اثرات استخوانی و خونی و مغزی بدی دارد.
چون مس در قدرت انتقال حرارت از بهترین فلزات بعد از طلا است در صرفه جویی انرژی و پخت سریع مفید میباشد.

بنابراین این توصیه ها را یاد بگیرید و به کار ببندید:
1ـ اگر می خواهید لکه ای از روی ظرف مسی پاک کنید، روی آن یک برش پیاز بمالید تا راحت تمیز شود.
2ـ در ظروف مسی غذاهای اسیدی و ترش نپزید چون لایه داخلی ظرف را از بین می برند و باعث ورود بیش از اندازه مس به غذای شما می شود.
3ـ مراقب باشید که در حین استفاده یا شستشو لایه پوششی محافظ از بین نرود.
4ـ در ظروفی که لایه پوششی آنها از بین رفته نباید پخت و پز کرد در این صورت دچار مسمومیت مس می شوید که علایم آن تهوع، استفراغ و اسهال است. همچنین مس اضافی در کبد ذخیره شده و باعث از کار افتادن کبد می شود.
5ـ ظروف مسی را هرگز نباید در ماشین ظرفشویی قرار داد و باید آنها را بعد از شستن بلافاصله خشک کرد.
6ـ برای پاک کردن قسمت های بسیار کثیف ظروف مسی و براق کردن آنها نصف یک لیمو ترش را در نمک فرو ببرید و روی قسمت مورد نظر بمالید. مخلوط سرکه و نمک هم مفید است. کافی است وسیله را به همراه یک قاشق غذاخوری نمک، یک فنجان سرکه سفید و مقداری آب به مدت چند ساعت در ظرفی بجوشانید. سپس آن را با محلول صابون و آب داغ بشویید و در نهایت آب بکشید و خشک کنید. شیوه دیگر این است که یک قاشق چای خوری نمک را در یک فنجان سرکه سفید حل کنید و به آن آرد بیفزایید تا حالتی خمیری بیابد. خمیر را روی سطوح ظرف بمالید و پانزده دقیقه تا یک ساعت آن را کنار بگذارید سپس با آب گرم ظرف مسی را بشویید و با پارچه نرم و تمیز آن را خشک تا براق شود.
7ـ برای شستشوی ظروف مسی از آب گرم و اسکاچ های نایلونی استفاده کنید. اما از استفاده از شوینده های با قدرت سایندگی بالا خودداری کنید.
8ـ به جز لیمو و نمک، برای از بردن لکه های روی ظرف و حفظ درخشندگی آنها می توان از پولیش مس استفاده کرد.
9ـ اگر می خواهید ظروف مسی شما زنگ نزند قلم مو را در آب پیاز فرو کرده و آن را روی ظروف مسی بمالید.
10-اگر لایه ی پوششی مس از بین رفت، با مراجعه به فروشگاهی که از آن خرید کرده اید، بخواهید که دوباره ظرف مسی شما را پوشش دهد.

در پایان من نیز شما را به استفاده از قابلمه مسی و کفگیر آهنی توصیه میکنم به امید سلامتی و شادابی بیشتر.