مشاغل ایرانی
مشاغل ایرانی
آموزش مینا کاری روی سفال

آموزش مینا کاری روی سفال | در 7 مرحله

آموزش مینا کاری روی سفال از آن دسته از آموزش هایی است که زیبایی زیادی دارد و همه تماشاگران را به خود جذب می کند. این هنر تلفیقی از دو هنر سفالگری و میناکاری است و همانطور که می دانید هر یک از این حرفه ها زیبایی ها و علاقه مندان زیادی دارند، پس حتما می توانید زیبایی چشمگیری را که ترکیب این دو هنر به وجود می آورد تصور کنید؛ البته به یاد داشته باشید که این هنر زیر مجموعه ای از حرفه سفالگری است؛ برای کسب اطلاعات کامل در مورد مینا کاری روی سفال با ما در این آموزش همراه باشید.

آموزش مینا کاری روی سفال
آموزش مینا کاری روی سفال

مینا کاری روی سفال چیست؟

این هنر همانطور که در قسمت قبل اشاره شد تلفیق سفال گری و مینا کاری می باشد، در واقع ما در این هنر مینا کاری را روی سفال انجام می دهیم؛ همانطور که می دانید هنر مینا کاری انواع مختلفی دارد مانند: مینا کاری روی طلا، نقره و یا آموزش مینا کاری روی مس؛ این هنر جز سوغاتی های  شهر هایی از جمله اصفهان و همدان است اما خواستگاه آن  شهر اصفهان است؛ بسیاری از کسانی که در این هنر فعالیت دارند زنان خانه دار هستند که در کنار دیگر فعالیت هایشان از این حرفه، درآمد زایی می کنند.

مینا کاری روی سفال چیست
مینا کاری روی سفال چیست

تاریخچه میناکاری روی سفال

به تاریخ ایران که مراجعه کنید متوجه می شوید که این هنر نیز خاص ایرانیان است و مانند همیشه در ایران تولید شده به سایر نقاط جهان منتقل شده است؛ سالها پیش کشور های چین و هند سعی کردن که نمونه های این هنر را روانه بازار کنند اما اصلا قابل مقایسه با نمونه های ایرانی نبود؛ این هنر از زمان هخامنشیان در ایران بوده اما اوج آن در دوران سلجوقیان می باشد که با استفاده خط میخی طرح ها را پیاده سازی می کردند.

تاریخچه میناکاری روی سفال
تاریخچه میناکاری روی سفال

 مراحل مینا کاری روی سفال

1. مرحله اول:

برای اینکه بتوانید  یک اثر هنری ریبا خلق کنید قبل از هر چیزی نیاز دارید وسایل آن را تهیه کنید:

وسایل مینا کاری روی سفال :

رنگ های میناکاری

•  لعاب میناکاری

شابلون با طرح های متنوع

ظروف سفالی خام

سیاه قلم

جوهر مخصوص مینا کاری یا جوهر پودری

وسایل مینا کاری روی سفال
وسایل مینا کاری روی سفال

برای خرید وسایل میناکاری روی سفال ابتدا با کارشناسان این کار مشورت کنید و سپس از مراکز موجود در شهر خود آن ها را تهیه کنید.

2. مرحله دوم

برای شروع کار باید با خود تصمیم بگیرید که می خواهید چه نوع ظرف سفالی را برای کار خود استفاده کنید، پس از انتخاب ظرف مورد نظر باید کل سطح ظرف خود را بخصوص آن قسمت هایی را که می خواهید رنگ کنید را با دقت تمام  با استفاده از سمباده صاف کنید؛  به هیچ عنوان نباید ناهمواری بر روی طرف وجود داشته باشد.

3. مرحله سوم

از این قسمت به بعد باید کار را برای پیاده سازی طرح آماده کنید؛ یکی از موارد مهم برای اینکه کار شما زیبا تر شود این است که تقارن را رعایت کنید، پس حتما ظرف خود را از این نظر چک کنید؛ حال باید یکسری خطوط صاف را روی کار بکشید، در واقع این خطوط راهنکای شما برای قرار دادن شابلون بر روی ظرف و تکمیل کار می باشد؛ این مورد را هم در نظر داشته باشید که پیاده سازی مینا کاری بر روی ظرفی که منحنی داردند مانند گلدان ها کمی سخت می باشند اما با دقت بالا می توانید با زیبایی هر جه تمام تر آن را به خوبی انجام دهید.

انتقال طرح روی کار
انتقال طرح روی کار

4.  مرحله چهارم

شابلون را روی خط هایی که قبلا رسم کردید بگداریذ و با استفاده از جوهر مخصوص مینا کاری و یا جوهر پودری طرح های شابلون را بر روی ظرف خود منتقل کنید، دقت داشته باشید که هر چه کار ظریف تر باشد دقت شما نیز باید بالا تر برود.

5. مرحله پنجم

حال نیاز است که با استفاده از سیاه قلم طرح موجود بر روی کار خود را پر رنگ کنید تا کامل مشخص شود، بعلاوه سیاه قلم باعث می شود که رنگ مینا کاری و لعاب مینا کاری هنگام حرارت، ثبات پیدا کنند؛ برای استفاده از سیاه قلم باید از پمپ مخصوص آن استفاده کنید؛ برای کشیدن هر یک ااز نقش ها میزان فشار پمپ نشان می دهد که کار غلیظ است یا رقیق؛ هر چقدر تسلط شما بر روی کارتان بیشتر باشد طبیتا پایان کار شما نیز زیبا تر خواهد بود.

کار با سیاه قلم
کار با سیاه قلم

6. مرحله ششم

در مرحله ششم، بعد از اینکه سیاه قلم را درست کردید، باید بشقاب خود را لعاب بدهید؛ بعد از اینکه لاک مخصوص لعاب را داخل پمپ ریختید، با سر سوزن آن را در محل های مورد نظر قرار دهید و مطمئن شوید که لغاب های شما نه خیلی رقیق و نه خیلی غلیظ هستند؛ هر چه نقش هایی که می کشید ظریف تر باشد، دقت و حوصله بیشتری در لعاب دادن نیاز خواهید داشت؛ سپس اجازه دهید لعاب ها خشک شوند و بعد بسته به سلیقه خود می توانید برای هر قسمت از رنگ های مختلفی استفاده کنید.

7. مرحله هفتم

مرحله آخر لعاب دادن ظرف، دیدن حرارت در کوره می باشد؛ برای تثبیت لعاب و رنگ کار ، باید آن را در رو به روی دانه های ریز شیشه ای قرار بدهید که در هنر به نام فرد (fred) شناخته می شوند، سپس ظرف مورد نظر را در کوره میناکاری  قرار دهید تا بپزد.

لعاب دادن ظرف سفالی
لعاب دادن ظرف سفالی

آموزش میناکاری روی سفال بدون کوره

آموزش بدون لعاب که در منزل قابل یادگیری و اجرا می باشد بسیار شبیه مینا ی معمولی گرم شده در کوره می باشد اما با این تفاوت که در آن از لعاب های سرد یا لاک هایی استفاده می شود که برای خشک شدن نیازی به حرارت دادن در فر ندارند؛ در واقع یک نکته بسیار مهم در مورد میناکاری بدون پخت بعد از رنگ آمیزی این می باشد که از کیلر سیلر استفاده نکنید، که یک لایه محافظ نازک و دائمی است که برای مدت طولانی مورد استفاده قرار می گیرد؛ آنها روش استفاده خاصی دارند، میناکاری روی سفال بدون کوره برای کسانی که علاقه مند به حرفه مینا کاری در خانه هستند مناسب است.

آموزش میناکاری روی سفال بدون کوره
آموزش میناکاری روی سفال بدون کوره

آموزش میناکاری روی سفال در تهران

همانطور که پیش تر گفته شد این هنر مخصوص شهر اصهان است اما این گونه نیست که برای یاد گیری و آموزش هم حتما باید به این شهر بروید؛ شما به راحتی با سرچ کلمات و عباراتی مانند کانال تلگرام آموزش میناکاری روی سفال، کانال تلگرام آموزش میناکاری روی سفال و با حتی درامد میناکاری روی سفال صفحات آموزشگاه هایی را مشاهده کنید که برای آموزش می توانید به آنها مراجعه کنید.

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاه خود را بیان کنید

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *