گالری محصولات ایرانی
گالری محصولات ایرانی
تاثیر صنایع دستی بر فرهنگ

تاثیر صنایع دستی بر فرهنگ

نقش صنایع دستی بر فرهنگ

صنایع دستی حاصل اندیشه و ابتکار و خلاقیت و مهارت یک هنرمند میباشد.

صنایع دستی نیاز به حمایت بسیار دارد تا به عنوان یک ستون محکم اقتصادی معرفی شود. صنایع دستی در گذشته دارای اهمیت و جایگاه خوبی در ایجاد اشتغال و صرفه‌جویی ارزی، افزایش تولید و ایجاد درآمد مالی بوده است.

ولی به باور کارشناسان اهمیت دادن به صنایع دستی نباید به خاطر صرفاً فقط و فقط در آمد زایی باشد، بلکه به لحاظ حفظ ارزش های ملی و فرهنگی و هنری این کارها باید انجام شود. ولی متاسفانه در کشور ما مورد بی‌مهری قرار گرفته است ، در بین ۲۵ صنایع در رشته‌های مختلف صنایع دستی رتبه ۱۸ را نشان می‌دهد و این نشان دهنده عملکرد ضعیف در این زمینه است.

صنایع دستی چیست؟ هنرمندان و خالقان عرصه هنر به صورت پیوسته مقصودی را بیان داشتند و رمز و رازی را آشکار ساخته اند.

نقش صنایع دستی بر فرهنگ
نقش صنایع دستی بر فرهنگ

هنرمند با بهره گیری از از عرفان و سلوک فردی و همچنین با پشتوانه تاریخچه غنی فرهنگی ایران و شناخت فرهنگ و تاریخ و قومیت منطقه خود و داشتن بینش و ذوق هنری و شناخت میراث باقی مانده از گذشتگان و با استفاده از مواد بومی ودستیابی به مواد اولیه طبیعی گوناگون منطقه خود با کمک دست یا گاهی هم ابزارآلات مهارتهای استادانه و احساسات زیبا و نبوغ خود را در دست ساخته های خود به کار برده اند.

آثار خلق شده به دست هنرمندان چون : ظروف فلزی ،آثار چوبی ، آثار چاپی ، و انواع بافت ها نشان داده و می دهند. این آثار مجموعه‌ای از (هنر و صنعت) است ،صنایع دستی حاصل ترکیب روح هر ملت و آیین و فرهنگ ملی و تاریخی آن کشور است. بنابراین با رجوع و دیدن این آثار می توانید به هویت مردم آن کشور پی ببرید.

تاثیر صنایع دستی بر فرهنگ و هنر و اجتماع

صنایع دستی شامل مجموعه‌ای از مفاهیم و ارزش‌های فرهنگی، هنری، تاریخی، اجتماعی و اقتصادی است. بنابراین در هر کشوری تشکیلات و سازمان‌های متعددی وجود دارد که هر کدام هدف ها و شرح وظیفه های خاص خود را دارا می باشند.

تاثیر صنایع دستی بر فرهنگ و هنر و اجتماع
تاثیر صنایع دستی بر فرهنگ و هنر و اجتماع

موسسات آموزشی

موسسات آموزشی صنایع دستی در بیشتر کشورها نقش موثری در تربیت و آموزش و به واسطه این آموزش تامین نیروی آموزش دیده در صنایع دستی را به عهده دارد. در کشورهای توسعه یافته رشته صنایع دستی به دروس تحصیلی اضافه شده است و حتی این رشته در دانشگاه‌ها به صورت کارشناسی و کارشناسی ارشد نیز تدریس می‌شود. هنرجویان زیادی جذب این رشته ها می شوند و بعد از تحصیل و آموزش های لازم وارد بازار کار صنایع دستی می شوند. موزه ها یکی دیگر از سازمان‌هایی که نقش موثری بر صنایع دستی و ملی دارند موزه ها می باشند.

موزه ها

با نگهداری صنایع‌دستی از قدیم تا کنون نمی‌گذارند این صنعت کمرنگ شوند ، سازمان‌های دستی در گذر زمان رو به فراموشی می روند . در حقیقت موزه‌ها پلی میان گذشته و حال هستند و عامل موثری که از انحراف و انحطاط نگاره‌ها، طرح‌ها و نقش ها و سازه‌ها جلوگیری می‌کنند. به ویژه با توجه به تعامل فراوان جامعه ها در عصر تکنولوژی امکان ورود اندیشه های نو و بیگانه و ترکیب آن با صنایع دستی ما وجود دارد. برای مثال ساده شدن طرح ها و تغییر رنگ ها و روش رنگ آمیزی و فرمی که برای تقاضای خرید خریدار انجام می‌دهد، تاثیر زیادی بر روی صنایع دستی دستباف همچون گلیم ها گذاشته است، این یک نمونه از القائات می باشد. بنابراین می توان گفت که موزه ها در تکامل بخشیدن و پیشرفت صنایع دستی در بیشتر کشورها تاثیر فراوانی دارد و ارتباط نزدیک بین موسسات آموزشی و موزه ها وجود دارد . بدیهی است که اگر این هماهنگی بین سه مرکز آموزشی و موزه ها و سازمان های اجرایی برقرار نشود، آثار منفی بر صنایع دستی به جای می گذارد.

نقش صنایع گردشگری و معرفی صنایع دستی
نقش صنایع گردشگری و معرفی صنایع دستی

نقش صنایع گردشگری و معرفی صنایع دستی

ارتباط ضروری سه جانبه لازم است که بین سازمان گردشگری و میراث فرهنگی و صنایع دستی برقرار شود، تا صنایع دستی تحکیم و توسعه یابد.
هر گردشگری بعد از دیدار مناطق فرهنگی گردشگری و تاریخی ایران هنگام برگشت تمایل به بازدید و خرید صنایع دستی آن منطقه جهت تهیه سوغاتی و آشنایی با فرهنگ آن منطقه دارد.
بنابراین در بین تشکیلات میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی رابطه ای مستحکم و هماهنگ باید وجود داشته باشد.
چرا که هر گردشگر زمان زیادی را صرف دیدن مناطق تاریخی گردشگری می‌کند و همچنین محل اقامت می تواند، معرف میراث فرهنگی و صنایع دستی آن منطقه باشد.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *