مشاغل ایرانی
مشاغل ایرانی
مینا کاری سوغات تک در اصفهان

آموزش میناکاری روی مس

آموزش میناکاری روی مس یکی از هنر های دستی مخصوص شهر اصفهان است و به جرئت می توان گفت که یکی از زیبا ترین و پر کاربرد ترین هنر ها در ایران می باشد، قدمت این هنر به دوران هخامنشیان و ساسانیان باز می گردد که البته در آن زمان به آن هنر خاک و آتش می گفتند.

این هنر بسیار زیبا است و کاربرد آن برای تزئین و هدیه و بحث توریست و گردشگری می باشد، که اتفاقا گردشگران نیز علاقه فوق العاده زیادی به این هنر نشان می دهند؛ یادگیری و انجام این هنر کمی زمان بر است و صبر زیادی می خواهد اما اگر شما صبور باشید و مرحله به مرحله پیش بروید و در آن به مهارت خوبی برسید می توانید برای خود در آمد میلیونی داشته باشید.

آموزش میناکاری روی مس در اصفهان

همان طور که در قسمت بالا نیز به آن اشاره کردم، شهر اصفهان منبع و خواستگاه این هنر است و بهترین افرادی که در این حوزه فعالیت دارند در اصفهان مشغول به کار هستند، پس طبیعتا بهترین جایی را که می توان از آن این هنر را یاد گرفت اصفهان است.

اما همه ما که در اصفهان زندگی نمی کنیم یا امکان یادگیری حضوری را نداریم پس می توانیم با جستجوی عباراتی همانند عبارت: فیلم آموزش میناکاری روی مس، آموزش رایگان میناکاری در اصفهان، کانال اموزش میناکاری روی مس، اموزش میناکاری اصفهان و ….. منابع خوبی را در اینترنت پیدا کنید و بتوانید بهترین آموزش را در دسترس خود داشته باشید.

آموزش میناکاری روی مس

آموزش مینا کاری روی فلز

همه ی مردم تصور می کنند که مینا کاری فقط روی فلز مس انجام می گیرد، در صورتی که ما می توانیم این هنر را نیز روی نقره و طلا نیز پیاده کنیم و نتایج فوق العاده را بدست آوریم که به هیچ عنوان قابل مقایسه با نمونه مسی آن نمی باشد؛ اما یک سری تفاوت هایی را هم در انجام مراحل کار داریم.

آموزش میناکاری روی نقره

انجام مینا کاری روی نقره یا طلا ارزش کار را دو چندان می کند و زیبایی را روی آن پدید می آورد که همه را مجذوب خود می کند؛ اما روش انجام مراحل آن با کار روی مس متفاوت است؛ شاید با خود فکر کنید که چرا؟ اولین دلیل این است که ارزش فلز طلا و نقره خیلی بیشتر از مس می باشد پس شما نباید بی دقتی کنید که ناگهان گوشه ای از کار آسیب ببیند، چون جبران آن ممکن نیست یا هزینه های  زیادی را در بر می گیرد.

در صورتی که درباره مس اینگونه نیست، درست است که فلز مس ارزان تر می باشد اما در انجام کار روی این فلز هم باید تمام دقت خود را بکار بگیرید؛ دلیل بعدی استفاده از نوع رنگ در این کار است؛ باید این موضوع را در نظر داشت که رنگ ها در این کار از پودر ها و اکسید ها تهیه می شود که این امکان را دارد با طلا یا نقرا واکنش نشان دهد پس باید از یک نوع رنگ خاص برای هر کدام استفاده کرد.

مورد آخر درباره طرح و نقشی است که روی آن پیاده می کنیم که آن هم کاملا با آن چیزی که روی مس کار می شود متفاوت است و بسته به ظرافت و ابعاد کار تغییر می کند.

مراحل مینا کاری روی مس

1- مرحله اول – انتخاب نوع مس

برای شروع کار باید شکل و اندازه ظرف مورد استفاده شما توسط یک  متخصص ساخت و پرداخت شود.

برای مینا کاری روی مس 2 نوع مس در دسترس است:

» مس کارخانه ای که بهترین گزینه برای انجام مینا کاری می باشد که از سر چشمه های کرمان تهیه می شود و به آن مس تخته ای یا فابریک هم می گویند.

» مس نوردی نوع دوم است که کیفیتش پائین است و لعاب پذیری بالایی هم ندارد؛ این نوع فلز از ترکیبات ضایعات فلزی به دست می آید.

2- مرحله دوم – تابیدن

بعد از اینکه ظرف مورد نظر خود را انتخاب کردید باید ظرف شما آب دیده شود؛ برای این کار ابتدا آن را حرارت داده و سپس آن را درون آب قرار می دهند که به اصطلاح ظرف آب دیده شود.

3- مرحله سوم – پاکسازی ظرف مسی

برای انجام این کار ظرف شما باید از هر گونه آلودگی پاک باشد در حدی که حتی نباید اثر انگشتان خودتان روی آن دیده شود؛ به همین منظور 40 لیتر آب را با 1 لیتر اسید سولفوریک با یکدیگر مخلوط می کنیم و ظرفی را که آب دیده شده است درون آن قرار می دهیم و ظرف به طور کامل پاکیزه می شود در حدی که رنگ آن سفید می شود.

4- مرحله چهارم – لعاب دادن ظرف برای مینا کاری

در این قسمت باید یک لعاب سفید رنگ روی کار بدهیم این بخش  را باید 3 تا 4 بار تکرار کنیم و در هر بار آن را درون کوره ای با حرارت 750 درجه قرار دهیم تا رنگ روی کار ثابت شود.

5- مرحله پنجم – طراحی روی ظرف مسی

در این قسمت شما باید طرح مورد نظر خود را روی ظرف پیاده کنید؛ دقت کنید که رنگ هایی که در مینا کاری استفاده می شود از پودر اکسید فلزات هستند و از جنس نسوز می باشد.

6- مرحله ششم – ظریف کاری ظرف مسی

قبل از اینکه بخواهیم این قسمت را انجام دهیم باید ظرف را یکبار دیگر در درون کوره با حرارت 700 درجه به مدت 3 دقیقه قرار دهیم را رنگ ها براق شوند و حالت صیقلی پیدا کنند.

بعد درست شدن رنگ ها به قسمت آخر کار می رسیم، در طرح هایی که روی ظروف مینا کاری استفاده می شود ظرافت های بسیار زیادی وجود دارد که باید برای آن ها زمان زیادی گذاشت و با صبر و دقت آن ها را انجام داد، به همین دلیل این مرحله را آخر سر انجام می دهیم.

آموزش میناکاری روی مس

انواع طرح برای مینا کاری

طرح میناکاری ساده اصولا وجود ندارد چرا که همه طرح هایی که در این کار استفاده می شود ظرافت بالایی دارند و همین موضوع سادگی کار را از بین می برد؛ ما در قسمت پایین طرح های موجود برای استفاده در مینا کاری را به شما معرفی می کنیم:

اسلیمی

ختایی

مرغ و ختایی

گل و مرغ

آبینه و آثار تاریخی

اسلیمی – ختایی

ادعیه، آیات، احادیث

اشعار فارسی و غیرفارسی

ترسیم اشکال مینیاتوری

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاه خود را بیان کنید

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *