هنر میناکاری آمیخته شده با آتش و خاک می باشد که رنگ ها در آن پخته میشوند و بسیار درخشان است.
میناکاری صنایع دستی کدام شهر است؟
این هنر زیبا در تاریخ ایران یکی از مهمترین صنایع دستی ها بوده و قدمت طولانی دارد که در این مقاله ما به شما هنر میناکاری را معرفی میکنیم و در مورد قدمت و شروع این هنر و اجرای این هنر در شهری که در حال حاظر وجود دارد و داشته صحبت میکنیم.
هنر میناکاری نقاش کردن و تزیین کردن فلز های متفاوت است به وسیله رنگ هایی که حالت لعاب مخصوص می باشد که در چند مرحله با حرارات در درجات مختلف ثابت میشود.
قدمت این هنر به 1500 سال پیش از میلاد میرسد که ورود آن بر روی فلز پیش از سال 500 میلاد میرسد بهترین آثار میناکاری روی طلا ساخته میشود ولی به طور عرف از مسی برای این کار استفاده میشود.
تاریخچه میناکاری
سابقه میناکاری در کشور ایران به هزاره دوم قبل از میلاد برمیگردد که اولین بار این هنر در کشور ایران آغاز شده و به تمام جهان راه یافته.
در ایران نمونه قدیمی میناکاری به شکل بازوبند طلای میناکاری شده بود که متعلق به دوره هخامنشی می باشد که در موزه ویکتوریا از آن نگهداری میشود.
یک نمونه دیگر وجود دارد که بشقاب نقره ای است که بخشی از آن با مینا تزیین شده و نمونه های دیگر تنگ میناکاری شده است که روی طلا به ارتفاع 3 سانتی متر می باشد که همه آن متعلق به دوره ساسانی است.
در دوره تیموری هنر مینا تداول زیادی داشت و این کار بر روی چهل چراغ ها و جعبه ها و… استفاده شده است.
ترکیب شدن طلا و جواهرات میناکاری در این زمانه بسیار رایج بود و ظرف هارو به این شکل تزیین میکردند.
در دوران صفوی نقش های اسلیمی و گل بسیار بود البته هنرمندان این دوران بیشتر از رنگ های قرمز استفاده نمیکنند.
یک خنجر زیبای میناکاری شده که در موزه روسیه به نام آرمیتاژ می باشد.
در دوران قاجار بوته سازی بسیار زیاد شده بود و به همین علت رنگ قرمز به میناکاری ورود کرد.
قانون میناکاری
به طور کلی هنر مینا بر اساس تزیین فلزات مثل طلا و نقره و مس و ورشو و آهن و برنج را با رنگ های مینای می باشد.
رنگهای مینایی همان اکسید شده فلزی بوده که با مواد شیشه ای در هم امیخته شده و پس از ریخته شدن روی ظروف در حرارت کوره قرار میگیرد و پخته میشود که روی سرامیک و کاشی هم میناکاری انجام میگیرد.
لعاب های مینا
لعاب در مینا ماده ای است که سخت و شیشه ای ماننده که علاوه بر استفاده در ظروف میناکاری بلکه در سفال هم از آن استفاده میشود.
رنگهای مینا رنگ های نسوز هستن که با ترکیب مواد مختلف به دست می آید در زیورآلات هم از طلاکاری استفاده میشود.
برای طلاکاری باید حتما شمش طلا استفاده کرد و در تیزاب حل میشود و در روغن تربانتین مخلوط میکنند که و بعد از قرار گرفتن در کوره فلز کاملا براق میشود.
در مینا رنگ های بنفش – زرد – سبز – سیاه و قهوه ای استفاده زیادی دارد.
انواع میناکاری
روش های مختلفی وجود دارد که ظروف مینا ساخته شود ما در این مقاله مختصر توضیحی در نحوه های انجام آن میگوییم.
مینای خانه بندی شده
در میناکاری مینایی وجود دارد به نام مینای خانه بندی شده یا مینای حجره ای که به صورت طرح حجره حجره در می آید.
مینای نقاشی شده
مینای نقاشی شده را ابتدا فلز را رنگ سفید یا اکسید قلع میکنند و آن را در کوره حرارت میدهند این کار 3 مرحله انجام میشود که این کار سفید کاری نامیده میشود که بعد از این کار ظرف آمده نقاشی میشود.
بعد از اماده شدن روی آن را با سوزن کاری کردن نقش و نگار قرار میدهند و سپس با گرده زنی نقش را انتقال میدهند.
مینای حکاکی
در این حالت از مینا با حکاکی کردن و قلم زنی در ابتدا نقش مورد نظر خود را حکاکی میکنند و پس از آن بر روی آن لعاب های شفاف بوده پوشانده میشود.
و به علت براق بودن لعاب هر قسمت را از نقش که فرورفتگی داشته باشد.در این حالت از طلا و جواهرات استفاده میکنند و گاهی هم با نقره کار میکنند.
مینای مرصّع
در این سبک از مینا کاری شما دانه هایی شبیه به یاقوت را با کمی رنگ و لعاب دادن به دانه روی کار می جسبانید؛ اصولا برای اینکه دانه ها در محل خود زیبا و بهتر جای بگیرند، ظرف را لعاب نمی دهیم و از خود مس استفاده می کنیم؛ از این سبک امروزه کمتر استفاده می شود و در زمان قدیم بیشتر متداول بود و برای حمایلها، غلاف شمشیر چایخوری و غیره استفاده می شد.