ویژگی صنایع دستی
با پیشرفت تکنولوژی و گسترش دستگاههای صنعتی مفهوم صنایع دستی تا حدی تغییر کرده، امروزه صنایع دستی صنایعی است که غیر از امکان تولید با دستگاه های پیشرفته امروزی تا حدود زیادی با دست و ابزار آلات ساخته می شوند و این دست سازه ها علاوه بر استفاده کاربردی دارای جنبه تزیینی نیز می باشند.
مواد اولیه صنایع دستی برگرفته از طبیعت است و این عامل باعث شده است که، صنایع دستی هر شهر یا کشور یا منطقه با شهر دیگر متفاوت باشد ،زیرا صنایع دستی هر شهر بنا به اقلیم آن شهر ساخته می شود و از طرف دیگر عکس دست سازه ها با تاریخ آن منطقه عجین شده است و اکثر دارای نقوش به جا مانده از گذشته و تاریخ آن منطقه می باشد، بنابراین طرح و رنگ و نقشهای صنایع دستی هر شهر با شهر دیگر متفاوت است.
یکی دیگر از ویژگیهای صنایعدستی این است که با توجه به اینکه صنایع دست ساز به صورت اتوماتیک ساخته نمی شود هرکدام دارای ویژگی منحصر به فرد خود می باشد و با دیگر صنایع فرق دارد و تولید این صنایع نیز محدود است و اساساً وجه موجد ارزش افزوده برای صنایع دستی محدود بودن تولیدات است که کارکرده یونیک و خاصی به آن می بخشد.
- همواره بخش زیادی از تولیدات صنایع دستی با دست انجام میگیرد و حتی اگر با کمک ابزار ساخته شود، بخش عمده ی ساخت صنایع دستی با کمک دست است.
- در تولیدات صنایع دستی عامل انسانی بسیار موثر است و این امکان شخصی سازی و تولید سفارش آن محصولات را فراهم می سازد.
- محصولات صنایع دستی هر کدام با دیگری متفاوت است و به سختی می توان دو محصول را عیناً مثل هم یافت.
- در فرآیند تولید محصول نیاز به سرمایه گذاری ثابت نیست.
- صنایع دستی بواسطه نقش انسانی و یونیک بودن محصولات، ارزش افزوده بیشتری نسبت به سایر محصولات تزئینی صنعتی دارند که در شمارگان بالا تولید می شوند.
- کارگاههای تولید صنایع دستی قابلیت ایجاد و توسعه در محیطی اعم از شهر و روستا و حتی چادر عشایر را نیز دارد ؛ اساساً نیاز به کارگاه بزرگ با سرمایه گذاری قابل توجه نیست.
- تجارب و رموز تولید صنایع دستی عمدتاً سینه به سینه و بصورت استاد و شاگردی انتقال مییابد و آموزش در این حوزه از روش کاملاً سنتی تبعیت میکند ؛ هرچند در سالهای اخیر پای آموزش صنایع دستی به دانشگاهها نیز باز شده است.