آموزش سوزن دوزی ساده است و هرکسی می تواند آن را یاد بگیرد و این مورد به تجربه و کیفیت کار بالا دست پیدا کنید از طرفی این توان را دارد که از طریق همین حرفه برای خود کسب درآمد فوق العاده را داشته باشند، فقط به کمی خلاقیت و مهارت در این کار نیاز دارند.
ما در این آموزش به شما آموزش صفر تا صد سوزن دوزی را آموزش می دهیم زیرا همان طور که گفته شد، یادگیری این هنر بسیار آسان است و در واقع این شاخه از صنایع دستی جز ساده ترین هنر ها به حساب می آید.
آموزش سوزن دوزی روی پارچه
• توضیحات کلی
در سوزن دوزی شما طرح های مورد نظر خود را با نخ رنگی ترسیم می کنید و شما این مورد را با استفاده از نخ و قلاب انجام می دهید که در اصل طرح اولیه مانند بخیه می باشد.
شما برای این که بتوانید سوزن دوزی را به مرحله اجرا در بیاورید دستتان در اجرای روش های متفاوت باز است اما اصولا برای این کار از کارگاه گلدوزی ( قابی مستطیل یا دایره ای شکل که پارچه را برای انجام کار محکم و ثابت نگه می دارد ) استفاده می شود؛ شما می توانید از انواع محتلف پارچه برای کار خود استفاده کنید از پارچه کتان، پنبه، ابریشم و …. و متناسب با پارچه ی مورد استفاده می توانید از نخ های مختلفی نیز استفاده کنید نخ هایی از قبیل نخ سرمه، نخ گلابتون، الیاف مصنوعی، پشمین، نخ نقده، نخ ملیله و ابریشمی.
آموزش نمونه کار ساده سوزن دوزی روی حوله
شما میتوانید حتی سورن دوزی را روی ساده ترین وسایل خانه خود مانند حوله دست و صورت اعضای خانواده هم پیاده سازی کنید.
وسایل مورد نیاز
♦ حوله آشپزخانه
♦ نخ مناسب
♦ سوزن
♦ خط کش
♦ خودکار قابلحل در آب
♦ الگوی هر طرحی را که دوست دارید ( پیشنهاد می شود برای شروع کار از طرح های ساده استفاده کنید )
1. مرحله اول رسم الگو
برای شروع کار شما باید یک طرح را برای اجرای کار خود در نظر بگیرید، همان طور که پیش تر هم گفته شد شما برای انتخاب طرح هیچ محدودیتی ندارید اما برای شروع کار بهتر است از طرح های ساده استفاده کنید.
بعد از انتخاب طرح حالا باید آن را به صورت الگو در بیاروید؛ دقت داشته باشید که اگر طرح انتخاب شما کوچک است باید آن را تکرار کنید تا به طول حوله شما برسد.
2. مرحله دوم انتقال الگو
حال که الگو آماده است نوبت آن رسیده طرح را به روی حوله منتقل کنیم؛ برای این کار ابتدا از یک خط کش و یک خودکار استفاده می کنیم و از پایین حوله به اندازه 7 سانت را علامت می زنیم؛ از نقطه علامت گذاری شده شروع به انتقال طرح می کنیم اما قدم به قدم و آهسته پیش میرویم که هر گاه جایی از کار مشکل پیدا کرد آن را درست کنیم، زیرا قرار است کار روی این الگو پیش برود و پس نباید موردی در آن وجود داشته باشد.
3. مرحله سوم دوختن از روی الگو
نخ و سوزن خود را آماده کنید، به اندازه ای نخ را بگیرید که با آن بتوان چندین مرتبه از روی یک خط الگوی خود کوک زد؛ دقت داسته باشید که ارتفاع کوک های روی سطح باید بلند تر از کوک های زیر کار باشد.
هنگام کوک زدن نباید نخ را خیلی محکم بکشید زیرا باعث جمع شدن حوله ( چروک شدن ) می شود؛ باید تمام سعی خود را بکنید تا کوک های یک اندازه و همچنین محل تقاطع خطوط با یکدیگر باز باشد؛ این نکته را هم در نظر بگیرید که باید کار را بگونه ای بدوزید که زمانی که میخواهید از یک خط به خط دیگر بروید و دوخت را ادامه دهید نیازی به بریدن قسمت های دیگر نباشد.
4. مرحله آخر تثبیت کوک ها
بعد از اتمام دوخت و دوز باید حوله را بشوئید تا اثرات باقیمانده از خط الگو ها از بین برود؛ سپس زمانی که حوله خشک شد آن را از قسمت پشت اتو بزنید تا نخ ها تثبیت شده و فشرده نشوند؛ اگر بعد از اتمام اتو کشی مشاهده کردید که بعضی از کوک ها صفت هستند دو طرف حوله را گرفته و به ارامی آن را بکشید تا نخ ها از یکدیگر باز شوند
اموزش خامه دوزی سیستان
خامه دوزی هم یکی از هنر ها اصیل و بسیار قدیمی سیستان و بلوچستان است به حدی که قدمت آن با قدمت ابریشم دوزی برابری میکند؛ اما متاسفانه امروز این هنر را فقط می توانید در روستا های زابل بیابید زیرا هیچ کدام یک از شهر های ایران این هنر دستی زیبا را تولید نمی کنند.
خمک دوزی که در واقع همان مخفف خامه دوزی است یکی از ریز شاخه های سوزن دوزی می باشد اما تفاوت آن در این مورد است که در خامه دوزی از نخ یک رنگ سفید برای دوخت استفاده می شود در حالی که شما در سوزن دوزی در انتخاب رنگ آزاد هستید.
◊نقش های خامه دوزی
از جمله نقش هایی که می توان در این کار استفاده کرد شامل “بته جقه ای، نقوش هندسی، گلی، حصیر دوزی، نرگسی، خامه کشی، نقوش ستاره ای، توردوزی، الگوهای مختلف تخم خربزه، خطوط منحنی، انواع گره ها و یا دم ماهی و غیره می باشند که اصولا نقش های حصیر دوزی و بته جقه ای را در وسط کار و بقیه نقوش در اطراف کار می دوزند.
این هنر زیبا علاوه بر روستا های زابل در برخی از روستا های یزد مانند تفت به شکل خانگی استفاده می شود و مردم از آن برای تزئین جا نماز، بقچه، روسری خانم های سالمند و… استفاده می کنند.
نکته آخر این هنر هم چون یکی از زیر شاخه های سوزن دوزی است برای تزئین بر روی لباس هم از آن استفاده می شود اما استفاده از آن در لباس های محلی و آن هم نه رنگ های روشن بلکه رنگ های تیره چون همان طور که در قسمت قبل گفته شد رنگ مورد استفاده در خامه دوزی سفید است پس طبیعتا روی رنگ های روشن خیلی واضح نمی باشد.
خبر خوشحال کننده آخر این است که دوباره این هنر در دست احیا سازی می باشد تا بتوانند تا حدودی آن را با تکنولوژی ترکیب کرده و محصولاتی فوق العاده را بازار ایران و گردشگردی ایران ارئه کنند.