نگهداری از ظروف مسی

نگهداری از ظروف و صنایع دستی مسی نه تنها به خاطر گران قیمت بودنشان است، بلکه به دلیل حساسیت عنصر مس هم باید چهارچشمی مراقب قابلمه های مسی تان باشید بنابراین این توصیه ها را یاد بگیرید و به کار ببندید.

چون مس ماده بسیار نرمی است، زود خراش بر می دارد. بنابراین هنگام استفاده از آنها باید توجه داشته باشید که فشار زیادی به ظرف وارد نشود. وقتی از ظروف مسی استفاده نمی کنید، بهتر است آنها را در مکان خشک نگهداری کنید. علاوه بر این توصیه می شود که ظروف مس را با یک کاسه مخصوص لهستانی که توسط سازنده خریدار ارائه شده است تمیز کنید. می توانید ظروف مسی خود را به روش سنتی تمیز کنید: اسفنج نرمی را در محلول آب لیمو و نمک خیس کرده و ظرف مسی با ملایمت با این اسفنج بشورید. هرگز با یک اسفنج زبر، ظروف مسی دارای روکش قلعی را نشورید زیرا این کار به پوشش قلع آسیب می رساند. در این مورد، بهتر است ظرف مسی دارای روکش قلعی را با یک پارچه نرم تمیز کنید.

نگهداری از ظروف مسی

نگهداری از ظروف مسی

رنگ مس
وقتی مس حرارت ببیند، رنگ آن به طیف های مختلف تغییر می کند. به مرور زمان، رنگ ظروف مسی تغییر می کند. این فرایند کاملا طبیعی است و اثر نامطلوبی بر روی غذای پخته شده در ظروف مسی ندارد.

    • چطور از ظروف مسی نگهداری کنیم؟
  • قبل از اولین بار استفاده از ظرف مسی، بهتر است مقدار خیلی کم شیر داخل آن بجوشانید، سپس شیر را خارج کنید و ظرف را خشک کنید.
  • برای شستشوی ظروف مسی از آب گرم، پارچه و خاکستر یا ماسه نرم به همراه تاید دستی استفاده کنید و از شوینده های با قدرت سایندگی بالا استفاده نشود.
  • هیچ گاه ظروف مسی را در ماشین ظرفشویی قرار ندهید.
  • برای جلوگیری از آسیب دیدن ظروف مسی در هنگام استفاده، بهتر است از ابزار چوبی یا پلاستیکی به جای ابزار فلزی استفاده کنید.
  • ظروف مسی خود را به صورت منظم روکش کنید، یا به قول معروف سفید کنید.
نگهداری از ظروف مسی

نگهداری از ظروف مسی

    • ظروف مسی رو چطوری تمیز کنم؟
    • روش های تمییز کردن ظروف مسی
  • روش اول: استفاده از پماد براق کننده فلزات
  • روش دوم: استفاده از سرکه سفید و نمک
  • روش سوم: استفاده از سس گوجه فرنگی (کچاپ)
      • کی متوجه بشم که ظروف مسی نیاز به قلع اندود دارن؟
    • زمانی که قلع داخل ظروف مسی از بین رفت و مس اون دیده شد باید بدین براتون قلع اندود کنن.
      • برای اولین بار باید توی ظروف مسی شیر جوشونده بشه؟
    • بله. این کار باعث میشه ظروف مسی زود سیاه نشن و به نوعی ضد عفونی هم بشه.(بعد از این کار شیر رو دور بریزید.)
      • استفاده از ظروف مسی خطرناک نیست؟
    • اگر از ظروف مسی که قلع اندود شده اند استفاده کنید هیچ گونه خطری ندارد و حتی مفید هم هستند تنها در صورتی که قلع داخل ظروف مسی از بین برود و غذا درون آن نگهداری بشود و مس با آن اکسید شود تولید زنگار مس (که سبز رنگ است) مینماید اگر از ظروف مسی که زنگار دارد استفاده کنید باعث مسمومیت میگردد در غیر این صورت هیچ خطری ندارد.
      • پخت و پز غذاهای ترش و اسیدی در ظروف مسی امکان دارد؟
    • بله. هیچ مشکلی نداره. فقط بعد از پخت و پز اون رو یه یه ظرف دیگه (غیر مسی) انتقال بدین. نگهداری غذا درون ظروف مسی توصیه نمی شود.
      • برای اینکه ظروف مسی زود سیاه نشوند چیکار کنم؟
    • بعد از هر بار پخت و پز غذا رو یه ظرف دیگه انتقال بدین. و بعد از شست و شو با یه دستمال نرم اون رو کاملا خشک کنید. این کار از به وجود اومدن لک روی ظروف مسی جلوگیری میکنه.
      • برای اینکه قلع داخل ظروف مسی زود از بین نره چیکار کنم؟
    • موقع شست و شو از یه ابر برای تمیز کردن داخل ظروف مسی استفاده کنید . موقع پخت و پز و سرو غذا از کفیر وملاقه ی فلزی استفاده نکنید.این کار باعث خراشیدن قلع داخل ظروف میشه.

نکاتی برای نگهداری از ظروف مسی
1- ظروف مسی نویا تازه قلع شده را با۲_۳لیوان شیر وقدری آب بجوشانید سپس خالی کرده وبشویید،سپس برای استفاده آماده می شود.

2- حرارت زیر ظرف مسی باید کمتر از ظرف های دیگر باشد زیرا به علت رسانایی زیاد مس ،قلع داخل آن می سوزد.

3- داخل ظروف مسی (روکش قلع) را با سیم ظرفشویی نشویید ،بلکه اجازه دهید خوب خیس بخورد،سپس با اسکاج نرم بشویید .

4- زمانی که قلع داخل ظروف مسی ساییده شد و به قرمزی مس رسید نیاز به قلع کردن (سفیدکردن) مجدد دارند .
5- گاهی اوقات چربی درون ظروف ، لایه قلعی را می پوشاند و باعث سیاه شدن می باشد که ممکن است این اشتباه به وجود آید که ظرف نیاز به قلع اندود شدن دارد در حالی که با از بین بردن این لایه چربی و بدون قلع اندود کردن ، ظرف تمیز و آماده استفاده مجدد می شود .

ظروف مسی با ظروف استیل ضدزنگ سنتی به میزان قابل توجهی تفاوت دارند به عنوان مثال، ته قابلمه و دیگ های مسی صاف نیست و مستعد تغییر شکل هستند. این مسئله یک نقص تولیدی نیست بلکه یک ویژگی معمول ظروف مسی است. اگر بخشی منحنی دیگ به سمت داخل باشد، دیگ به خوبی روی اجاق قرار می گیرد.
اگر بخش منحنی به سمت بیرون باشد، کافی است که با دست به آن قسمت فشار بیاورید تا تورفتگی درست شود. چکش زنی مس، باعث تقویت آن شده و تضمین می کند که دیگ شکل خود را تا مدت زیادی حفظ کند.
در اصل دیگ ها و ماهی تابه های مس را می توان بر روی هر نوع اجاق گاز استفاده کرد (به غیر از اجاق های حرارت القایی). اگر یک اجاق گاز شیشه ای سرامیکی داشته باشید، بهتر است از ظروف مسی ضخیم استفاده کنید، زیرا به احتمال کمتر دچار تغییر شکل می شوند. اگر یک اجاق حرارت القایی دارید، از ظرفهای مسی دارای کف فرومغناطیسی استفاده کنید .

چند سالی است که ظروف مسی دوباره از ته گنجه ها و انباری ها بیرون آمده اند تا جای تفلون
و استیل و چدن را بگیرند.
ظروفی که اتفاقا بسیار گران قیمت هستند و خریدن یک سرویس قابلمه و تابه از این جنس برایتان بسیار گران
تر از ظروف رایج دیگر تمام می شود.
درباره طعم خوب غذا در ظروف مسی و خواصی که حین پخت به غذا منتقل می شود زیاد شنیده اید
اما درباره ضررهای این ظروف چطور؟ نگهداری حرارت در ظروف مسی به مراتب بیش از سایر ظروف فلزی است و
دلیل خوشمزه شدن و خوب جا افتادن غذا در این ظروف هم این است که حرارت در مس به طور
یکنواخت توزیع می شود.
از طرف دیگر، مس از عناصر لازم برای فرآیند خونسازی و رفع کم خونی است به همین دلیل پخت غذا
در این ظروف می تواند کم خونی را کم کند.
یک مزیت دیگر مس نسبت به ظروف رایج دیگر آن است که غذا در ظرف مسی خیلی سریعتر می پزد.
حتما تا به حال شنیده اید که سرخ کردن غذاها در ظرف مسی باعث تردتر شدن آن ها می شود
و خورش های ایرانی مثل قرمه سبزی هم در این ظروف بهتر جا می افتند.
راز همه این خوشمزگی ها در ویژگی های فلز مس و رسانایی بسیار زیاد آن است.اما با این حال، ظروف
مسی خالی از ایراد هم نیستند.
این ظروف هم مثل ظروف رویی، می توانند باعث مسمویت غذایی شما شوند که حتی گاهی به ناراحتی کبدی هم
می انجامد! بنابراین اگر از عاشقان و شیفتگان این ظروف گران قیمت قدیمی هستید، به دقت توضیحات ما را بخوانید.
ظروف مسی زود اکسید می شوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند.
به این ترتیب می توانند باعث مسمومیت شما شوند.
به همین دلیل در ظروف مسی از پوشش هایی از جنس قلع، نیکل، استیل و لعابی استفاده می شود تا
میزان ورود مس به غذا کاهش پیدا کند اما مشکل اینجاست که وجود این آلیاژها باعث ورود فلزات سنگین به
بدن می شود.
چون این لایه ها در هنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل می شوند، به خصوص اگر
غذاهای اسیدی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند.
از سوی دیگر، پخت و پز مواد اسیدی و قلیایی در ظروف مسی یا نگهداری این مواد در چنین ظروفی
باعث تخریب غذا می شود.
در کنار همه این ها، بد نیست این را هم بدانید که کارشناسان تغذیه می گویند ظروف پیرکس و لعابی
از بهترین ظروف برای پخت و پز هستند چون عناصر و فلزات کمتری را به داخل غذا منتقل کرده و
مواد غذایی در آن ها به میزان بیشتری حفظ می شوند.
● روش نگهداری از ظروف مسی چیست؟
۱ـ اگر می خواهید لکه ای از روی ظرف مسی پاک کنید، روی آن یک برش پیاز بمالید تا راحت
تمیز شود.
۲ـ در ظروف مسی غذاهای اسیدی و ترش نپزید چون لایه داخلی ظرف را از بین می برند و باعث
ورود بیش از اندازه مس به غذای شما می شود.
۳ـ مراقب باشید که در حین استفاده یا شستشو لایه پوششی محافظ از بین نرود.
۴ـ در ظروفی که لایه پوششی آنها از بین رفته نباید پخت و پز کرد در این صورت دچار مسمومیت
مس می شوید که علایم آن تهوع، استفراغ و اسهال است.
همچنین مس اضافی در کبد ذخیره شده و باعث از کار افتادن کبد و در نهایت مرگ می شود.
۵ـ ظروف مسی را هرگز نباید در ماشین ظرفشویی قرار داد و باید آنها را بعد از شستن بلافاصله خشک
کرد.
۶ـ برای سرخ کردن بهتر است از ظروف آهنی و مسی استفاده نشود؛ زیرا روند تخریب روغن را تسریع می
کنند.
۷ـ برای پاک کردن قسمت های بسیار کثیف ظروف مسی و براق کردن آنها نصف یک لیمو ترش را در
نمک فرو ببرید و روی قسمت مورد نظر بمالید.
مخلوط سرکه و نمک هم مفید است.
کافی است وسیله را به همراه یک قاشق غذاخوری نمک، یک فنجان سرکه سفید و مقداری آب به مدت چند
ساعت در ظرفی بجوشانید.
سپس آن را با محلول صابون و آب داغ بشویید و در نهایت آب بکشید و خشک کنید.
شیوه دیگر این است که یک قاشق چای خوری نمک را در یک فنجان سرکه سفید حل کنید و به
آن آرد بیفزایید تا حالتی خمیری بیابد.
خمیر را روی سطوح ظرف بمالید و پانزده دقیقه تا یک ساعت آن را کنار بگذارید سپس با آب گرم
ظرف مسی را بشویید و با پارچه نرم و تمیز آن را خشک تا براق شود.
۸ـ برای شستشوی ظروف مسی از آب گرم و اسکاچ های نایلونی استفاده کنید.
اما از استفاده از شوینده های با قدرت سایندگی بالا خودداری کنید.
۹ـ به جز لیمو و نمک، برای از بردن لکه های روی ظرف و حفظ درخشندگی آنها می توان از
پولیش مس استفاده کرد.
۱۰ـ اگر می خواهید ظروف مسی شما زنگ نزند قلم مو را در آب پیاز فرو کرده و آن را
روی ظروف مسی بمالید.

تا آنجا که می توانید از ظروف مسی برای پختن غذاهای ترش استفاده نکنید همچنین در ظروف مسی غذارانگهداری نکنید چون ضررهای خاص خودرادارد.پختن غذاونگهداری گوشت،گوجه فرنگی،آلو،جوشاندن سرکه،آبغوره وچغندر درظروف مسی توصیه نمی شود بله باتوجه به تمام فواید مس توصیه می کنیم ازنگهداری مواد غذایی که خاصیت اسیدی یا بازی دارند درظروف مسی جلوگیری شود.
هروقت مس داخل ظروف مسی دیده شد یعنی لایه قلع اندود آن آسیب دیدباید بدهید آن راقلع اندود کنندواز آن استفاده نکنید.تازمانی که لایه قلع ظرف ما آسیب ندیده باشد باخیال راحت از ظرف مسی استفاده کنید وجای نگرانی ندارد.
آماده سازی ظروف مسی
قبل ازاستفاده ازظروف مسی باید آنهارابرای استفاده آماده سازی کنید آماده سازی ظروف مسی بسته به اینکه ظرف ماروکش دارد یا نه آماده سازی می شوداگر ظرف ما فقط جنبه تزیینی داشته باشد مثلااگر یک گلدان مسی باشدمعمولاازروکشی برخوردارنیست واینگونه ظروف فقط چند وقت یکباربرای اینکه ظرف جلای خودراحفظ کندبا آب می شویند اما ظروف مسی که در آشپز خانه استفاده می شوندیا از آنها برای نوشیدن چای یانوشیدن آب و…استفاده می شوندبسته به اینکه روکش آنها قلع است یا استیل آماده سازی می شوند.
جوشاندن شیردرظروف مسی
اگرروکش ظروف مسی از قلع باشددر اولین باری که می خواهید از ظرف مسی استفاده کنیدمقداری شیر راداخل آن بجوشانید وآن رابریزید این کار هم ظرف راضد عفونی می کندوهم از سیاه شدن زود هنگام آن جلوگیری می کند.

ظرف مسی با روکش استیل
اما اگر روکش ظرف مسی از استیل باشد البته منظور ما آماده سازی ظروف مسی با روکش استیلی است که در آشپز خانه وبرای پخت وپز مورد استفاده قرار می گیرندبرای آماده سازی آنها از روش زیر استفاده می شود.
ابتدا ظرف مورد نظررا با آب وصابون می شوییم وخشک می کنیم سپس ظرف مورد نظر را روی شعله متوسط روبه زیاد قرار می دهیم در حدود یک یا دو دقیقه که ظرف کاملا داغ شودسپس چند قاشق روغن درون ظرف می ریزیم وظرف راتکان می دهیم تا روغن به صورت یک پوشش نازک تمام ظرف رابگیردچند دقیقه صبر می کنیم تا روغن شروع به دود کردن کند وبسوزد بعد از این کار ظرف را از روی شعله برداشته وروغن را دور میریزیم حالا ظرف ما برای پخت وپز آماده است البته این کار را هرچند وقت یکبار انجام می دهیم مثلا هر دوسه ماه یک بار این کار راانجام دهید.