گالری محصولات ایرانی
گالری محصولات ایرانی
آموزش شیشه گری در خانه

آموزش شیشه گری در خانه

آموزش شیشه گری در خانه یکی از شاخه های بسیار زیبای هنر می باشد که طرفداران بسیار زیادی را به خود اختصاص داده نه تنها در ایران بلکه در کل جهان؛ شما وارد خانه هر ایرانی که بشوید در ویترین خانه و یا بعنوان یک نوع وسایل تزئینی از آن استفاده می کنند.

تاریخچه شیشه گری در ایران

در دوره قاجار هنر شیشه گری ایرانی چندان تعریف نشده بود و ایتالیایی‌هایی که به ایران می‌آمدند شیشه‌های ایرانی را دوست نداشتند، اما با ورود فنون این هنر از اروپا، ایرانیان توانستند آن‌ها را با خود ترکیب و خلق کنند. خلاقیت کارهای بسیار زیبا .

اگرچه خمیر شیشه ایران کمی مایل به زرد بود و سفیدی شیشه اروپایی نبود، اما اندیشه و هنر ایرانیان شیشه این عیب را می پوشاند.

 

تاریخچه شیشه گری در ایران
تاریخچه شیشه گری در ایران

کلاس آموزش شیشه گری

امروزه تمام شهر های ایران شیشه گری را انجام می دهند اما اگر بخواهیم دو شهر را نام ببریم که قدمت و سابقه بیشتری در این کار دارند باید به اصفهان و شیراز اشاره کنیم.

برای یادگیری این حرفه شما حتما باید به صورت حضوری اقدام کنید و در هر شهری که هستید کافی است در اینترنت جستجو کنید: آموزش شیشه گری در تهران، آموزش شیشه گری در اصفهان یا شیشه گری شیراز و هر شهر دیگری که هستید.

این هنر نیاز به تجربه ومهارت بالایی دارد پس بهتر از برای شروع از کلاس های حضوری اقدام کنید تا حدودی ابهامات و سوالاتتان برطرف شود و پس از آن خودتان شروع به کار کنید.

مواد مورد نیاز

مواد اصلی

ماده اصلی کار ما سنگ سیلیس است که به صورت پودر است و بعد از ذوب شدن مورد استفاده قرار می گیرد و خرده شیشه از آن تشکیل می شود؛ سایر موارد را سنگ آهک، کربنات دوسود، براکس، شوره، نیتراتها و سایر مواد قلیایی تشکیل می دهند.

مواد رنگی

رنگ های تشکیل دهنده شیشه با بقیه کار های هنری متفاوت است و از اکسید های فلزی به دست می آیند، اکسید هایی مانند نمک‌های فلزی، گوگرد، کربن، مس، آهن و اکسیدهای کبالت؛ این مواد تاثیر بسیار زیادی در زیبایی شیشه دارند و البته هر کدام  یک رنگ خاص را تشکیل می دهند بعنوان مثال رنگ قهوه ای را از ترکیب پیریت و گوگرد و زغال چوب و رنگ زرشکی را از دی اکسید منگنز به دست می آورند.

ابزار شیشه گری

لوله دَم

سنگ کار

انبر

قاشق چوبی

قیچی

قالب تخته

تخته

تیغ

نیمکت ویژه‌ی شیشه گری (دستگاه)

کوره‌های ذوب و گرم خانه

 

نحوه شیشه گری

1. مرحله اول

سر لوله دم را با آرامش و به آرامی در بار (بار یعنی، ماده ای مناسب که در کوره موجود است و شامل ترکیب سیلیس و خورده شیشه می باشد ) کوره و به مقداری کم فرو ببرید و اندازه کمی بچرخانید تا کمی بار به آن جذب شود.

2. مرحله دوم

در این قسمت، دم را از کوره بیرون بیاورید به صورتی که دور محور خود دم آن را می چرخانید، دم را در جهت های مختلف گردش بدهید تا بار به قول معروف «شرّه» نکند و در بخش سر دَم ثابت باشد.

3. مرحله سوم

در این بخش باری را که در مرحله سردم ثابت مانده بود را بر روی یک تکه ی آهنی صاف ( سنگ کا ر) ورز بدهید و در آخر قسمت پایانی بار را هم با سطح ساده شده ارتباط می دهند تا مقداری سرد شود. به این کار عمل سنگ کاری نیز می گویند.

4. مرحله چهارم

در این قسمت باید در ماده خود فوت کنیم تا یک حباب به قطر 5 تا 7 سانت تشکیل بشود. در قسمت آخر ساخت حباب اولیه، چند دقیقه صبر می کنید تا گوی سرد بشود و رنگ آن از قرمز به رنگ بار مورد نظرمان برگردد.

نحوه شیشه گری
نحوه شیشه گری

5. مرحله پنجم

در این قسمت دوباره باید گوی اولیه را در داخل کوره ببریم و حرارت دهیم و گوی را  دوباره بچرخانیم تا بار به آن بچسبد.

6. مرحله ششم

بعد از خارج شدن لوله دم از کوره دوبارهاما اینبار  باید لوله را روی محور خود بچرخانیم اما این بار به این مورد اکتفا نمی کنیم و به جهات دیگر هم لوله را می چرخانیم.

7. مرحله هفتم

دوباره در داخل حباب خود فوت می کنیم  تا اندازه آن بزرگ تر بشود و سپس آن را درون قاشق خیس قرار می دهیم و آن را می چر خانیم؛ با این کار هم حباب سرد تر می شود و از حالت خمیری در می آید و هم در قسمت های بعدی عمل دمیدن راحت تر می شود و آخر باعث یکنواخت شدن شیشه از نظز ضخامت در طول کل کار می شود.

8. مرحله هشتم

در این قسمت بسته به اینکه گردن ظرف ما چقدر بلند باشد، انبر را باید به گلوگاه نزدیک کنیم و همینطور که داریم ظرف را دور محور خود می چرخانیم انبر را با کمی فشار به انتهای حباب نزدیک می کنیم.

9. مرحله نهم

در این قسمت باید درگلوگاه حباب و دَم،به اندازه فشار وارد کنید که به‌گونه‌ای که قطر این دو قسمت یکی شود و یک شیار در آن قسمت به وجود بیاید.

10. مرحله دهم

در این مرحله دم نهایی درون حباب داده می شود که به اندازه ظرف شما بستگی دارد؛ یعنی باید به همان مقدار درون شیشه فوت کنید و هم زمان با آن کف شیشه خود را صاف کنید تا تعادل مورد نیاز بر قرار شود.

11. مرحله یازدهم

در این بخش باید یک نفر به کمک استاد کار بیاید تا با لوله ای که به اصطلاح به آن واگیره گفته می شود به مرکز قسمت مسطح کار کمی فشار وارد کنند تا یک گودی ایجاد شود؛ این کار در اصول شیشه گری باعث حفظ تعادل کار می شود.

12. مرحله دوازدهم

استاد در این مرحله با کارد روی شیاری که در قسمت نهم ایجاد شد خش می اندازد و بعد از آن چند قطره آب سرد روی آن میریزد و تمام این موارد را در حالی انجام میدهد که دارد ظرف را میچرخاند.

مواد رنگی
مواد رنگی

13. مرحله سیزدهم

در این جا ما باید ظرف را از گیره جدا کنیم که ابتدا چند قطره آب سرد در محل مورد نظر می ریزیم، سپس با ضربه ای آهسته آن را جدا می کنیم و کوزه را درون کوره می گذاریم تا کمی حرارت بخورد و نرم بشود.

15. مرحله چهاردهم

زمانی که ابه ظرف داغ است باید آرام آرام به آن فشار بیاوریم تا قطر دهانه ظرف به اندازه مورد نیاز برسد.

16. مرحله پانزدهم

در مرحله آخر ظرف به گرم خانه منتقل می شود تا واگیره را از آن جدا کند، حال باید به مدت 48 ساعت ظرف را به حال خود رها کنیم تا در گرم خانه بماند و سرد شود و در این زمان دمای مکان مورد نظر از 500 درجه ساتنی گراد به 20 درجه سانتی گراد آرام آرام کاهش می یابد.

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *