آموزش نقاشی روی سفال بعنوان یکی از ساده ترین، راحت ترین و در عین حال زیبا ترین شاخه های هنر نقاشی به حساب می آید؛ هر کسی میتواند با استفاده از کمی خلاقیت و صبر و حوصله آثار زیبایی را خلق کند و حتی این کار را در خانه انجام دهد.
بعلاوه این هنر یکی از زیر شاخه های هنر سفال گری است و شما می توانید به آسانی آموزش گام به گام سفال گری در منزل را هم یاد بگیرید.
چرا باید نقاشی روی سفال را انتخاب کنیم
نقاشی روی سفال پیشینه ای قوی و قدیمی دارد و همانطور که می دانید بسیاری از میراث باقی مانده از گذشتگان برای ما روی ظرف های سفالی است؛ جدا از بحث پیشینه این هنر کسی که در این شاخه از هنر فعالیت می کند دستش در ایجاد و پیاده سازی طرح و نقش بسیار باز است، بر عکس بسیاری از شاخه های هنر که شما باید از یک سری طرح های خاص استفاده کنید.
اما این هنر در عین حال می تواند سخت هم باشد و سختی کار اینجا است که شما باید صبر و حوصله زیادی را به خرج دهید، زیرا بسیاری از طرح ها می باشند که خیلی زیبا هستند اما به همان اندازه دقت، صبر، حوصله و زمان می برد؛ پس اگر کسی ویژگی های گفته شده را داشته باشد یا آن ها را رعایت کند میتواند یک اثر شگفت انگیز را خلق کند و در این رشته بسیار موفق باشد.
وسایل لازم برای نقاشی روی سفال
ما در این آموزش ساده ترین حالت را به شما یاد میدهیم اما به طور کلی شما به وسایل خاصی نیاز ندارید.
• ظرف سفالی
• سمباده
• چسب چوب
• رنگ
• قلمو
نقاشی روی سفال در 5 مرحله
1. انتخاب ظرف
اول هر کاری شما باید تصمیم بگیرید که می خواهید روی چه ظرفی کار خود را انجام دهید.
معمولا این کار را روی کوزه یا بشقاب انجام می دهند اما شما آزادید.
می توانید هر ظرفی را که دوست دارید انتخاب کنید.
2. آماده سازی ظرف
قبل از هر کاری باید ناهمواری های ظرف گرفته شود پس از سمباده استفاده می کنیم و آن ها را از بین می بریم، سپس چسب چوب را با آب رقیق کرده و به کل سطح ظرف می زنیم و می گذاریم تا خشک شود؛ دوباره ظرف را سمباده می کشیم و برای زیر سازی کار یک رنگ پایه هم به ظرف می زنیم و می گذاریم خشک شود.
3. انتقال طرح
ابتدا طرح مورد نظر خود را اعم از ساده یا پیچیده روی کاغذ بکشید و برای این که کار را به خوبی انجام دهید با استفاده از کاغذ کربنی طرح را روی ظرف منتقل کنید؛ هنگامی که از شکل کامل طرح خود مطمئن شدید، حداقل می توانید با استفاده از یک مداد آن را با دقت روی بشقاب پر رنگ کنید؛ می توانید از هر طرحی که می خواهید استفاده کنید، از طرح های ساده مانند گل گرفته تا طرح های پیچیده، اما برای مبتدیان، طراحی ساده بر روی سفال را توصیه می کنیم.
4. رنگ کردن
بعد از مشخص شدن، انتخاب و انتقال طرح، نوبت به رنگ کردن آن می رسد شما می توانید از هر رنگی که دارید استفاده کنید، در این مورد هیچ محدودیتی ندارید اما بیشتر از رنگ اکریلیک استفاده می شود.
نکته مهم این است که هنگام انتخاب قلمو به هیج عنوان از قلمو های خراب یا خیلی قدیمی استفاده نکنید و سایز آن هم باید متناسب با طرح باشد؛ اگر طرح شما ظریف است پس باید از قلموی کوچکتری هم استفاده کنید.
5. تثبیت کار
در آخر بعد از اینکه رنگ خشک شد باید یک لایه محافظ روی کار بکشیم تا از بین نرود.
برای این کار می توانید از اسپری تثبیت رنگ، کریسیتال یا روغن جلا دهنده استفاده کنید، حتی اگر هیچ کدام در دسترس شما نیست می توانید از تافت مخصوص مو هم استفاده کنید.
آموزش نقاشی روی دیوارکوب سفالی
مراحل این آموزش هیچ تفاوتی با آموزش قبلی ندارد فقط باید این نکته را در نظر بگیرید که به عنوان دیوار کوب شما باید بشقاب سفالی را انتخاب کنید و روی آن کار کنید؛ توصیه ما به شما این است که اگر می خواهید فقط روی این مورد کار کنید طرح های کمی پیچیده تا پیچیده را انتخاب کنید، زمان بیشتری می برد اما چون حوزه کاری شما فقط به این قسمت خلاصه می شود بهتر است در هر کاربالا ترن حد خود را به انجام برسانید.
دقت کنید که اصولا این مدل دیوار کوب ها روی بشقاب های سفالی شکل میگیرند پس هنگام نصب آن باید مراقب باشید که محکم به دیوار متصل شود در غیر این صورت امکان شکستن آن بسیار زیاد است.
نقاشی روی سفال با رنگ روغن
همانطور که در قسمت قبلی هم گفته شد شما می توانید از هر رنگی که دوست دارید یا در دسترس شما است استفاده کنید.
این مورد که شما از یک نوع رنگ خاص بخواهید استفاده کنید باعث هیچ تغییری در مراحل نمی شود.
نقاشی روی سفال با مداد رنگی
شما حتی میتوانید به جای رنگ از مداد رنگی برای کار خود استفاده کنید اما باید چند نکته را در نظر بگیرید؛ اول اینکه بخاطر بافت سفال حتی اگر شما بهترین زیر سازی را هم انجام داده باشید، کار کردن با مداد رنگی کمی سخت است پس باید از مداد رنگی با کیفیت استفاده کنید که نوک مداد از بین نرود؛ دوم اینکه چه کیفیت مداد رنگی شما بالا باشد و چه پایین اگر بخواهید محکم کار کنید و مداد را صفت روی کار بکشید مداد سریع از بین می رود.
بجای این کار تعداد دفعاتی را که کار را رنگ می کنید را بالا ببرید و آرام تر کار کنید.
رنگ کردن سفال خام با گواش
زمانی پیش می آید که شما نمی خواهید طرحی را روی ظرف خود پیاده سازی کنید.
بلکه می خواهید به صورت ساده و یک دست آن را رنگ کنید یا یک تناژ رنگی خاص را به آن دهید بهتر است که از گواش استفاده کنید؛ زیرا گواش بافت صفت و محکم تری نسبت به اکریلیک دارد و برای استفاده تکی به عنوان رنگ بهتر است و زیبا تر روی بافت ظرف می نشید.
پس بهتر است برای استفاده رنگ به صورت تکی انتخاب رنگ شما گواش باشد.
اموزش طراحی چهره روی سفال
طراحی یک چهره روی ظرف، تفاوتی با مراحلی که در بالا به آن اشاره شد ندارد.
اما باید یکسری نکات را رعایت کنید تا کار شما زیباتر بشود؛ اول اینکه طراحی را روی یک بشقاب انجام دهید چون طراحی اولیه و پیاده سازی آن آسان تر است، دوم اینکه سعی کنید پس زمینه را ساده در نظر بگیرید که چهره نمایان تر شود؛ اگر پس زمینه شلوغ باشد بیننده زیاد به چهره توجه نمی کند.