هنر میناکاری یکی از اصیل ترین و قدیمی ترین هنر های موجود در ایران است و آنقدر زیبا و خاص است که طرفداران زیادی را در ایران و سایر کشور های جهان دارد به گونه ای که منجر به صادرات محصولات تولیدی این حرفه شده است؛ یکی از مزایای این هنر این است که شما در خانه هم می توانید از آن در آمد زایی داشته باشید، در این مقاله به طور کامل با این هنر آشنا خواهید شد.
مینا کاری چیست
مینا ماده ای ساخته شده از لعاب شفاف است که روی کاشی ها و فلزات خورنده استفاده می شود که ترکیبی از رنگ آبی (لغت نامه واقعی) است. در اصطلاح تنها تعریف کامل میناکاری این مورد است: هنر آتش و خاک با رنگ های پخته شده و مینای معدنی رنگی؛ مینا نوع قطعه ای فلزی در ظرف است که میناکاری و نقاشی اسلیمی و قطعات در به شکل پیچ، گره و گل کشیده شده و سپس پخته می شود.
مینا کاری بر روی سطوح مختلفی از جمله مس، طلا، چوب، سفال و غیره انجام می گیرد برای اطلاعات بیشتر می توانید دو مقاله “ آموزش مینا کاری روی سفال | در 7 مرحله ” و ” میناکاری روی سفال ” را مطالعه کنید.
تاریخچه مینا کاری
سرامیک های هنری با قدمتی در حدود پنج هزار سال برای تزیین زیور آلات و ظروف مختلف استفاده می شده است؛ این هنر تلفیقی از آتش و خاک است که با هنر نقاشی ترکیب می شود و طرح های زیبایی خلق می کند. به گفته برخی کارشناسان، پس از تطبیق سرامیک بیزانسی با آثار ایرانی، این هنر در ایران شکل گرفت و سپس به کشورهای دیگر منتقل شد، البته در اروپا اشیای عتیقه ای یافت شد که سابقه بسیار طولانی دارند.
نقطه اوج هنری این هنر در دوره سلجوقیان بود که تولید برنج و سرامیک رایج بود و این آثار به کشورهای همسایه نیز ارسال می شد؛ یکی از با ارزش ترین نمونه های این دوره «سینی آلب ارسلان» میناکاری نقره ای است که در موزه هنرهای زیبای بوستون نگهداری می شود.
رنگ مینا کاری چیست
تمامی رنگ هایی که در تهیه ظروف لعابی استفاده می شود رنگ های آلمانی است که جزو بهترین و بالاترین رنگ های بازار جهانی می باشد؛ رنگ های لعابی که از مهمترین رنگ های لعابی هستند که می توان از آنها برای طراحی و تهیه ظروف لعابی استفاده کرد. رنگ های تخصصی با کیفیت بالا ممکن است در مناطق دیگر یافت نشود، بنابراین می توانید اینها را از مراکز معتبر فروش رنگ پودری خریداری و تحویل دهید.
باید در نظر داشته باشید که وقتی نقاشی روی ظروف مسی، شیشه و سرامیک بسیار متفاوت است، باید بدانید که از چه رنگ هایی با چه موادی استفاده کنید؛ قیمت مینا با توجه به کیفیت و استاندارد رنگ ها و استفاده از آن بر روی انواع فلزات و ظروف و عوامل دیگر تعیین می شود، لازم به ذکر است که قبل از قرار دادن ظروف در فر می توانید ابتدا قسمتی از آنها را روی فلز تست کنید تا کیفیت رنگ آن بررسی شود.
آموزش مینا کاری
در این قسمت می خواهیم با هم بررسی کنیم برای ساخت یک محصول مینا کاری باید چه اقداماتی را انجام دهیم؛ قبل از شروع کار بیایید بررسی کنیم که چه ایزار و وسایلی برای شروع کار نیاز داریم.
ابزار و وسایل مینا کاری
» قلمو شماره 6
» قلم شنگ
» سوزن دور گیری
» مداد طراحی
» پنبه
» آب
» رنگ مینا کاری
» ظرف مسی با لعاب سفید ( به صورت آماده )
» گیلیسیرین
» صمغ
» خط کش
» قطره چکان
مراحل مینا کاری
1. آماده سازی زیر ساخت برای اجرای هنر میناکاری
2. عمل بوم زدن و تهیه رنگ
3. رسم طرح میناکاری
4. رنگ آمیزی ظرف
5. انتقال ظرف میناکاری به کوره
مینا کاری روی چوب
این هنر به قدری جدید است که شاید تا به حال هیچکس آن را انجام نداده باشد و رنگ ها باید طوری انتخاب شوند که کار کنند و چوب را جذاب جلوه دهند، البته می توان آن را با سنجاق های چوبی نیز مینا کاری کرد، زیرا سنجاق های فلزی می توانند چوب را بشکنند و یا حتی خراش های بزرگی بر جای بگذارند که لازم نیست؛ شاید قدمت این هنر به اندازه مینای روی فلز نباشد، اما می توان آن را یکی از هنرهای زیبا دانست که طرفداران بی شماری دارد؛ مینای چوبی زیبایی و ظرافت خاص خود را دارد و باید با بیشترین دقت ممکن برخورد کرد.
ابتدا یک قطعه چوب مناسب برای لعاب کاری روی چوب انتخاب می شود. سطح این چوب باید صاف و صیقلی باشد. سپس یک لایه رنگ اکریلیک روی آن اعمال می شود؛ رنگ اکریلیک یک رنگ صنعتی با ماندگاری و براقیت بالا است، رنگ های اکریلیک نیاز به حلال دارند؛ پس از خشک شدن، رنگ با رنگ های مخصوص دیگر روی سطح چوبی رنگ می شود. رایج ترین رنگ هایی که برای لعاب چوب استفاده می شود آبی و سبز است؛ این رنگ ها خاص هستند و بعد از خشک شدن جلوه بسیار زیبایی به سطح چوب می دهند.
مینا کاری روی مس
میناکاری بیشتر بر روی نقره، طلا یا مس انجام می شود و برای تزیین و تزیین اشیاء تزیینی استفاده می شود و در تولید ظروف و اشیاء مسی، طلا و نقره، نقش گل های ظریف، نقاشی های عربی، بر روی آنها نقش می بست؛ حتی مینیاتورهای ایرانی سپس خطوط حکاکی می شوند تا مینای دندان محکم به سطح فلز بچسبد.
پس از رنگ آمیزی نقوش با قلم مو و رنگ های مینای مختلف به رنگ های قرمز، سرمه ای و فیروزه ای، سبز، زرد و سفید، رنگ هایی که نشان دهنده نوعی پودر شیشه است، با حرارت دادن به دمای 750 تا 850 درجه سانتیگراد ذوب می شوند. فرآیند گرمایش 23 بار تکرار می شود. رنگ پس از بیرون آمدن از کوره سفت می شود و در نتیجه یک لایه لعابی دائمی و صاف است که سطح ظروف فلزی را می پوشاند.
برای اطلاعات بیشتر و آموزش دقیق تر به “ آموزش میناکاری روی مس ” مراجعه کنید.
مینا کاری اصفهان ( میناکاری هنر کدام شهر است )
میناکاری مس یکی از هنرهای اصیل ایرانی است که عمدتاً در اصفهان توسط هنرمندانی با ذائقه نصف دنیا ساخته می شود؛ تاریخچه هنر میناکاری دقیقا مشخص نیست و طول عمر تخمینی این هنر مربوط به ظروف کشف شده در ایران باستان است، امروزه آموزش سفالگری در اصفهان و سایر شهرهای کشورمان توسط اساتید مجرب انجام می شود تا همه اصفهانی ها بتوانند به ساخت سفال دستی بپردازند؛ آگاهی از مراحل ساخت محصولات میناکاری به شما کمک می کند تا در زمان خرید بهترین مینای اصفهان را انتخاب کنید.